FIRSTLOVE — lit. blue. bended. blood. (2018)

Lienee tarkoituksenmukaista, ettemme voi katsoa aurinkoon, koska se mitä näemme sen valossa, on merkittävämpää. Vuonna 1987 Julia Kristevalle ”musta aurinko” merkitsi melankoliaa. Vuonna 2018 itselleni sitä ovat muun muassa öljy ja muovi. Joillekin Jupiter. Nuorempana näin toistuvasti unta, jossa pyörin piruettia loputtomasti, vaikka vauhti hidastui. Se oli lempiuneni. Nykyään katson Instagramista, kuinka jotkut pystyvät siihen ihan oikeasti. Demonstroin jälleen kohtausta Bela Tarr´n elokuvasta Werckmeister harmóniák (suom. Vastarinnan melankolia). Tipun tuolilta. Yhä uudestaan.

Firstlove – lit. blue. bended. blood on kohdistamattomien halujen ja sanattomiksi jääneiden tunteiden merkkejä tilassa. Muistojen jäänteitä irrallaan ja sijoiltaan muuntuneina muuksi. Se operoi merkityskadossa, jossa traditio, rakenteet ja hierarkiat sitkeästi ylläpitävät jo lyhistynyttä esteettistä järjestelmäänsä.

Mitä jää jäljelle illuusion jälkeen?

Valumista. Olemisen sietämistä esillä, esityksessä. Itsensä siirtämistä halujen, tarpeiden, edeltä toisaalle. Pakkojen ja mielteiden välisessä päättämättömyydessä. Repaleisia lepattavia ideoita. Jonkin uuden esiin liukumista. Luovuttamista kohottuneisuuden sijaan ja pudottautumista kohti kivuttomuutta. Sovittelua menneen ja nykyhetken välillä.

Firstlove – lit. blue. bended. blood jatkaa vuonna 2015 alkanutta työskentelyä liikkuvan kuvan ja tilojen parissa, joiden taustalla kummittelevat erilaiset menneisyydet: baletti, elokuvat, kirjat, ihmiset… Galleria Huudossa nähtävän näyttelyn osana oleva esitys on jatkoa demolle, jonka parissa työskentelin kesäkuussa 2018 Keidas-residenssissä Kekäläinen&Co.:n tiloissa Kaapelitehtaalla.

Näyttely rakentuu liikkuvan kuvan, ruumiillisen olemisen ja erilaisten materiaalien kohtaamiselle samalla Huudon uusista tiloista vaikuttuen.

Esitykset Huudossa:  La 6.10.2018 klo 15.00 / To 11.10. klo 18.00