BELLA CIAO and other revolutionary love songs (2014)

Leikkaan ajatusta, olemista, elettä, aietta, muistoja ja mielikuvia.

Kokoan palasia yhteen. 

Sommittelen henkilökohtaista

yleiseen ja yhteiskunnallista yksityiseen.

Sijoitan itseni uudelleen kokonaisuuteen tai

todennan ja vahvistan olemiseni osaksi jo koettua.

Käyn läpi mahdollisen ja mahdottoman rajan.

Ajattelen kuvin ja sanoitan niitä.

Kuuntelen missä rytmissä tänään tanssitaan.

 

Bella_Ciao_still-image_from_video
BELLA CIAO still image from video

Kesäkuussa 2013 vierailin Istanbulissa, jossa oli samaan aikaan mielenosoitukset keskuspuisto Taksim Gezi Parkiin suunniteltua ostoskeskushanketta vastaan. Vaikka mielenosoituksella vastustettiin alun perin kauppakeskuksen rakentamista, muuttui se pian yleiseksi protestiksi hallitusta vastaan. Mielenosoitukset kärjistyivät lopulta poliisin ja mielenosoittajien väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Kesäkuisissa mielenosoituksissa heijastui Turkin viimeaikaiset laajemmat yhteiskunnalliset muutokset ja poliittisen ilmapiirin kiristyminen, sekä vastakkainasettelu äärikonservatiivien ja länsimaisen demokratian kannattajien välillä.

Kokemus joutumisesta keskelle vieraan maan tapahtumia, joiden poliittisia ja uskonnollisia taustoja ei täysin ymmärrä, pakotti kohtaamaan monia taiteen tekemiseen liittyviä kysymyksiä uudessa valossa. Olin tullut alunperin maahan länsimaisena taideopiskelijana tarkoituksenani toteuttaa julkisen tilan interventio Istanbulissa. Matkan aikaiset tapahtumat ja vallitsevat olosuhteet pakottivat määrittelemään uudelleen paikkaani ja motiivejani taiteen tekemiseen, sekä pohtimaan yleisemmin taiteen tehtävää ja mahdollisuuksia yhteiskunnassa, sekä poliittisissa ja uskonnollisissa yhteyksissä. Mikä on taiteen paikka ja tehtävä yhteiskunnassa, minkälaista tilaa taide luo, onko kaikki taide poliittista, ja voiko taiteella vaikuttaa?

Istanbulissa toteutin osana taiteilijoiden Anu Pennasen ja Stephane Querrecin järjestämää työpajaa julkisen tilan performanssin Just Thread (2013), joka syntyi reaktiona sen hetkisille tapahtumille. Koska tapahtumat jäivät pitkäksi aikaa vaivaamaan, toteutin myöhemmin samana kesänä Rakveressä, Virossa, tanssiperformanssin: Park liberation dance – BELLA CIAO (2013).

Vuonna 2014 koostin matkan tapahtumista ja tunnelmista videon BELLA CIAO and other revolutionary love songs (2014).

 

Installaationäkymiä Fafa-galleriasta:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s